انتخاب تجهیزات ایمنی کارگر ساده ساختمانی از واجبات کار در ساختمان است. وجود خطرات مختلف در ساختمان، حفظ ایمنی را برای کلیه افرادی که در آن مکان فعالیت میکنند از جمله مهندسین، تکنسینها و کارگران ضروری کرده است. البته امروز تنها قرار است راهنمای انتخاب تجهیزات ایمنی برای کارگر ساده ساختمانی باشیم. اگر قصد تهیه تمامی تجهیزات مورد نیاز برای کارگر ساده ساختمانی را دارید، این چک لیست را تا انتها مطالعه فرمایید.
تجهیزات ایمنی برای کارگر ساده ساختمانی
تجهیزات ایمنی که قرار است در این مقاله به آنها اشاره داشته باشیم در شرایط مختلف کاری در ساختمان به کار میروند. این تجهیزات و ابزار از درصد بسیاری از ریسکها میکاهند. از جمله ریسکهایی که متوجه کارگر ساده ساختمانی هستند، میتوان به موارد زیر اشاره داشت.
- شکستگی
- در رفتگی
- بریدگی
- اصابت جسم خارجی به چشم
- برق گرفتگی
- آفتاب زدگی
- گرما زندگی
- سرما زدگی
- برق زدگی
- سوختگی
- مسمومیت تنفسی
- سقوط از ارتفاع
1- لباس کار
مهمترین تجهیزات ایمنی کارگر ساده ساختمانی که همان ابتدای کار باید تهیه شود، لباس کار است. رنگ لباس کار برای کارگر ساختمانی معمولا به رنگهای روشن مثل سفید و کرم است. لباسهای کار در اکثر مواقع یکپارچه و شامل بلوز و شلوار سرهم هستند. این لباسها به گونه ای طراحی میشوند که دست و پا گیر نباشند. آستینها باید نه خیلی گشاد و نه خیلی تنگ دوخته شوند که مانع از تحرک راحت کارگر نشوند. همچنین در دوخت جیبها، جایگذاری زیپ و جنس این لباسها باید دقت کافی به عمل آید تا مانع از بر هم خوردن تعادل و سوختگی لباس گردد.
موارد استفاده:
- بریدگی
- برق گرفتگی
- آفتاب زندگی
- گرما زدگی
- سرما زدگی
2- کلاه ایمنی
دومین مورد از لیست تجهیزات ایمنی کارگر ساده ساختمانی، کلاه ایمنی است. امکان ندارد یک کارگر ساختمانی بدون کلاه باشد. تعداد بسیاری از تلفاتی که شامل حال کارگران ساختمانی میشود به علت نداشتن کلاه ایمنی است. این کلاهها باید طوری ساخته شوند که تمام جوانب سر را پوشش دهند. رنگ این کلاها را روشن انتخاب میکنند تا کارگرها به راحتی در هر جای ساختمان و در هر زمان از روز دیده شوند. همچنین برای هوای بارانی و آفتاب، یک آفتابگیر و لبه کوتاه رو به بالا در ساخت آن در نظر گرفته شده است. این تجهیز ایمنی از جنسهای مختلفی از جمله فایبرگلاس، آلومینیوم، مواد پلاستیکی سخت ساخته میشوند که بسیاری از آنها عایق الکتریسیته نیز هستند.
موارد استفاده:
- آفتاب زدگی
- بریدگی
- شکستگی
3- کفش ایمنی
یکی دیگر از تجهیزات ایمنی کارگر ساده ساختمانی کفش ایمنی است. این کفشها باید طوری ساخته شوند که دارای سرپنجهای محکم باشد و کف آن هم در مقابل اشیای تیز مقاومت داشته باشد. کفش ایمنی سبب کاهش ضرب هنگام سقوط مصالح ساختمانی میشود و از آسیبهای جدی به پای کارگر جلوگیری میکند. همچنین از اصابت بسیاری از اشیای تیز به پا نیز محافظت خواهد کرد.
موارد استفاده:
- شکستگی
- در رفتگی
- بریدگی
- برق گرفتگی
- سرما زندگی
نکات استفاده:
هنگام راه رفتن بر روی قالبهای آغشته به روغن نباید از کفشهایی که کف لغزنده و چرمی دارند استفاده شود.
4- دستکش کار
دستکش کار باید به گونه ای طراحی شود که دستان کارگر را در برابر صدمات و آسیبهای جدی در امان نگه دارد. یکی از مزایای این دستکشها کار با فلزات در هوای سرد و سرما است که به طور قابل توجهی میتواند از دستان کارگر ایمنی لازم به عمل آورد. از دستکش کار هنگام کار با مصالح برنده مانند سنگهای ساختمانی تیز نیز استفاده میشود. این تجهیزات معمولا از جنس پارچههایی با الیاف طبیعی و چرم میباشد.
موارد استفاده:
- برق گرفتگی
- سرما زندگی
- گرما زندگی
- بریدگی
5- عینک ایمنی
یکی از مهمترین نقاط بدن که محافظت از آنها در فعالیتهای ساختمانی ضروری است، چشمها است. برای مثال هنگام جوشکاریهای ساختمانی حتما باید از عینک ایمنی استفاده شود تا تکههای جوشکاری وارد چشمان کارگر نشود. همچنین در طول کار باید از این تجهیز استفاده شود تا مانع از پرتاب اجسام مختلف به چشمان شود. استفاده از عینک ایمنی یک اصل مهم در تجهیزات ایمنی برای کارگر ساده ساختمانی به حساب می آید.
موارد استفاده:
- بریدگی
- اصابت جسم خارجی به چشم
6- ماسک حفاظتی
ماسک حفاظتی از صورت کارگر در موارد حادثه انگیز حفاظت میکند. انواع مختلف ماسکهای حفاظتی وجود دارد که بنا بر نوع فعالیت باید آن را انتخاب کنید. ماسکهای مناسب جوشکاری برای چشمها از نور شدید ناشی از جوشکاری محافظت میکنند. ماسکهای فیلتردار برای جلوگیری از ورود گرد و خاک و گازها به داخل ریه محافظت میکنند. اما ماسکهای فیلتردار کارایی بالاتری دارند؛ هنگام سر و کار داشتن با خاک اره یا بریدن سنگ که مقادیر زیادی گرد و خاک تولید میکند، یا کارگرانی که با دستگاههای برش کار میکنند، بهتر است از ماسکهای فیلتر دار استفاده کنند.
موارد استفاده:
- مسمومیت تنفسی
- سوختگی
- اصابت جسم خارجی به چشم
7- کمربند ایمنی
کمربند ایمنی برای سقوط کارگر از ارتفاعات ساختمانی کاربرد دارد. کارگرانی که در ارتفاع بیش از سه متر کار میکنند حتما باید از کمربند ایمنی استفاده کنند. یک سر کمربند به کمر بسته میشود و سمت دیگر آن که به قلاب مجهز است به داربست یا یک محل مطمئن. این وسیله که در دسته تجهیزات ایمنی برای کارگر ساده ساختمانی قرار گرفته سبب بهبود تعادل کارگر و در نهایت جلوی لغزش و سقوط کارگر را میگیرد.
8- طناب ایمنی
طنابهای ایمنی که آخرین گزینه از تجهیزات ایمنی کارگر ساده ساختمانی است معمولا از جنس کنف، پرلون و یا تسمه چرمی ساخته میشوند. طناب و اجزای متصل شده به آن بار استاتیکی تا 1600 کیلوگرم را تحمل میکند. قطر این طنابهای ایمنی حداقل 16 میلیمتر و در نوع پرلون آن به حداقل 12 میلیمتر میرسد. این طنابها جنس چرمی هم دارند که اگر از این جنس ساخته شده باشند حداقل عرض به کار گرفته شده در آنها 36 میلیمتر و حداقل ضخامت آنها 6 میلیمتر است. توجه داشته باشید که اگر قصد دارید طناب ایمنی جنس چرمی تهیه کنید، حتما باید کاملاً استاندارد و مرغوب و بدون ترک باشد تا مشکلی برای کارگر پیش نیاورد. یک سر این تجهیز ایمنی به کمربند کارگر و سر دیگر به یک قلاب (کارابین) وصل میشود.